Immanent Architecture:
South Central Oregon

Cornell University
Master of Architecture I | Spring 2012
Vertical Design Studio
Professor: Brad Cloepfil with Brent Linden from Allied Works Studio

 
 
 

From the existing geographical condition/topography, the design integrates the language of existing landscape and transform it into open/ semi-open public space. The geometry of the site is generated by reflecting surrounding 3 other buttes’ and itself’s topography on the surface. By adding and subtracting the forms of ground from the site, the butte, the quality of the language of the site gets amplified which allows people to experience the nature to the greatest. 

The programs (performance stage, music institute, residential) are brought together through the method of the ground formation. The system of penetrating transversal corridors for pedestrians and roads operates on different levels throughout the exterior and interior of the site and the building. The pathways become the links between the natural landscape and the built environment. The gradual experience of ramps from the ground level to below ground and back on the ground level offers diversity in the experience of the nature. From one strip of pathway, people can feel both extreme openness and containment. 

The language of slots of strips continues to the design of the building, used as private practice rooms, circulation paths, windows, voids on the ceiling for natural lights, and more. The top view of the design which is covered with earth and grass blends into the nature while the elevations and the sections of the design highly contrasts with the surroundings by using transparent and light materials like glass and thin columns for structure. The juxtaposition of two qualities diversifies the experience of the site.

 
 
Site visit - study of volcanic site's geographical conditions

Site visit - study of volcanic site's geographical conditions

 
 
Hand sketch representing concept of carving of underground space with reflection of existing topography above ground.  

Hand sketch representing concept of carving of underground space with reflection of existing topography above ground.
 

 
 
1. Physical model studies of concept of carving/reflection with clay

1. Physical model studies of concept of carving/reflection with clay

2. Layering void/pathway experiences on the ground, in the ground, and underground

2. Layering void/pathway experiences on the ground, in the ground, and underground

The result of two concepts combined. “Ground as building.”

The result of two concepts combined. “Ground as building.”

 
Hand sketch 1: Intervention, penetration, and bridging of views.

Hand sketch 1: Intervention, penetration, and bridging of views.

Hand sketch 2: Engagement, common view sheds.

Hand sketch 2: Engagement, common view sheds.

 
 

Existing surrounding buttes’ topography lines as generator of site/building design. The music institute is composed of 3 main parts: 
1. classrooms/practice rooms/dormitory/interior and exterior all-school meeting halls, 
2. amphitheater/concert hall (open underground space for music festival and other events, capacity of 1,000 people), 
3. parking lot/entrance (connected to the concert hall, capacity of 1,000 people). 

Different approaches to the site in relationship to the site’s geographical conditions:
1. rotation & centralization, 
2. different experiences of music/common view sheds, creation of new boundary.